Mufinki jagodowe
Składniki
ilość porcji: 24
-
400 g jagód
-
120 g masła
-
3 jajka
-
150 g brązowego cukru
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka mielonej wanilii
-
150 g kwaśnej śmietany
-
350 g mąki pszennej
-
1 torebka proszku do pieczenia
-
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 25min. ›
Gotowanie: 20min. ›
Gotowe w: 45min.
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremki wyłożyć papilotkami.
- Przebrać jagody, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Masło roztopić i nieco schłodzić.
- Wymieszać masło z jajkami, cukrem, solą,
wanilią i kwaśną śmietaną. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia do dużej
miski. Dodać wymieszane składniki. Zmieszać krótko razem bez wyrabiania,
tylko tyle, żeby ciasto stało się jednolite. Dodać jagody i ostrożnie
wymieszać.
- Nałożyć ciasto do foremek, napełniając je
do dwóch trzecich wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut,
aż staną się złotobrązowe. Ostudzić mufinki w formie, a przed podaniem
posypać cukrem pudrem.
Przepis wzięłam z Klik
/Lala
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz