Muzyka

wtorek, 29 lipca 2014

Mufinki jagodowe


Składniki

ilość porcji: 24 

  • 400 g jagód
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremki wyłożyć papilotkami.
  2. Przebrać jagody, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Masło roztopić i nieco schłodzić.
  3. Wymieszać masło z jajkami, cukrem, solą, wanilią i kwaśną śmietaną. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Dodać wymieszane składniki. Zmieszać krótko razem bez wyrabiania, tylko tyle, żeby ciasto stało się jednolite. Dodać jagody i ostrożnie wymieszać.
  4. Nałożyć ciasto do foremek, napełniając je do dwóch trzecich wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż staną się złotobrązowe. Ostudzić mufinki w formie, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Przepis wzięłam z Klik
    /Lala

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz