Muzyka

wtorek, 29 lipca 2014

Mini hamburgery

Skład:
(przepis na ok. 8-10 małych hamburgerów o średnicy 4 cm)
40 dag mięsa mielonego z szynki
2 łyżki musztardy
2 łyżki kaparów
garść świeżych listków tymianku
1 zielony szczypiorek z cebulką
1 łyżka sosu Worcestershire 
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel Tabasco 
sól i pieprz
do podania:
małe bułeczki, zielony ogórek, liście sałaty, plastry żółtego sera, ketchup Pudliszki (pikantny)
sok pomidorowy + gałązki selera naciowego + pieprz i sól

A oto jak to zrobić:
1. W średnim półmisku łączymy mięso z pokrojonymi kaparami, szczypiorkiem, musztardą, oliwą z oliwek, sosem Worcestershire, Tabasco i listkami tymianku. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość mieszamy tak by się połączyły wszystkie składniki. Formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym grillu / patelni. Bułki kroimy na pół, smarujemy cienko masłem i umieszczamy w rozgrzanym grillu / piekarniku (180 stopni C). Czekamy aż się zarumienią
2. Liście sałaty kładziemy na dolnej połowie podpieczonej bułki, następnie układamy usmażonego hamburgera, plaster sera i świeżego ogórka. Całość przykrywamy drugą połową bułki i nakłuwamy wykałaczką dla ułatwienia spożycia. Podajemy z ketchupem.


Przepis wzięłam z Klik
/Lala

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz